Värmeslag

 

Kan hundar drabbas av detta? Javisst kan de det.

Hög luftfuktighet i kombination med hög lufttemperatur, uttorkning, och dålig ventilation kan orsaka värmeslag. Tyvärr drabbas många hundar av detta då de lämnas i bilen utan tillsyn.

Använd sunt förnuft och tänk på följande:

Lämna aldrig hunden i en parkerad bil mitt i sommaren. Är det 30 grader ute blir det 49 grader eller mer i bilen på mindre än 30 minuter. Eftersom hundar inte har svettkörtlar som vi människor så "hässjar" flämtar hundar för att svalka sig. Därför löper de större risk att drabbas av värmeslag. De hundar som löper störst risk är unga valpar, äldre hundar samt trubbnosiga raser t ex pekingeser och mops.

Följande symtom kan hunden visa:
- Rastlöshet och märkbar oro
- Häftiga flämtningar
- Hunden dreglar
- Ostadig gång
- Klarrött tandkött

Hur kan jag hjälpa min hund?
1. Hunden behöver akut hjälp, om den ska överleva. Om hundens kroppstemperatur stiger till 41 grader eller mer kan hjärnan få bestående skador. Behandlas inte hunden kan den få njursvikt, medvetslöshet som i värsta fall kan leda till döden.

2. Svalka av hunden med kallt vatten, ej iskallt, vatten i badkaret eller med vattenslangen. Ett annat alternativ är att hälla tvättsprit över hundens rygg. Ge kall vätska att dricka. Kontrollera temperaturen med en termometer i ändtarmen var tionde minut tills den återgått till normal nivå (38-39 grader). En hund som mår väldigt dåligt och där febern inte vill gå ner kan behandlas med febernedsättande medel och eventuellt få vätska intravenöst. Tveka inte att ta kontakt med veterinär för rådfrågning.

3. Bachs räddningsdroppar "Rescue Remedy" kan ges till hunden 3 droppar var femte minut på väg till veterinären.

4. Homeopatmedlet Glonoinum C30 kan ha lindrande effekt vid värmeslag. Ge 2 piller på väg till veterinären.

 

 

Copyright © minhundochjag, Svedala
Teorilokal, Länsmansvägen,
Träningsbana, bakom SYSAV, Rännilsgatan, tvärgatan till Ågatan